Når man er født i 1982 og går op i Portvin kan man ikke andet end at ærge sig over at årgangen, set med portvinskyndiges øjne, ikke er en af de rigtige stærke.
Årgange hører med andre ord ikke til eliten på trods af en forholdsvis stor deklarering(39 vintage portvine).
Min svoger som jeg deler fødselsår med går ligeså meget op i portvin som undertegnede og har igennem nogle år samlet på portvine fra 1982.
Planen var at han ville invitere til smagning når han fyldte rundt, men grundet et pludseligt dødsfald i familien blev der taget en rask beslutning om at arrangere smagningen så hurtigt som muligt.
Hans udgangspunkt var at han ikke kunne vide om han nåede at fylde rundt og smage hans vine fra 1982. De skulle altså drikkes nu så han kunne dele dem med venner og familie.
Det virker måske morbidt at tænke sådan men denne tankegang er ikke ualmindelig blandt folk der brænder for portvin og når man interesserer sig for vine der har overlevet på tværs af generationer så sætter disse vine ens dødelighed i perspektiv.
Programmet var flot og spækket med mange vine fra store portvinsproducenter.
Der var både plads til vintage portvin samt tawny vine i form af colhetia vine(tawny vine med druer fra samme årgang).
Listen så således ud(Alle naturligvis fra 1982):
LBV
Cockburns
Burmester
Noval
Vintage:
Churchill
Corréa Ribeiro (Dalva)
Croft
Delaforce
Feist
Ramos Pinto
Niepoort
Fonseca Guimararens
Noval
Noval Nacional
Sandeman
Ferreira
Graham’s Malvedos
Colheita:
Dalva
Wiese & Krohn
Maynards
Grahams Single harvest
Kopke
Andresen
Som det tydeligt fremgår var der tale om et pakket program og jeg må også indrømme at mine smagsløg var for trætte til at forholde mig 100% kristisk til de colheita vine der blev serveret.
Alt krudtet var brugt på de 13 Vintage vine.
Ved bordet var der 15 smagere ialt og der var både folk som ved utrolig meget om portvin samt folk der er helt grønne.
De første 3 LBV vine var desværre en lidt kedelig fornøjelse hvor kun Noval LBV 1982 viste lidt karakter. Den var åbnet kort forinden så det kan måske have haft en effekt på vinens performance.
Alle vintage vine var dekanteret ca. 5 timer før de skulle smages og alle vine blev hældt op på en gang. På denne måde kunne alle vine få lov til at åbne sig på lige kår.
Smagningen af vintage vinene viste sig at være en god oplevelse og de forskellige vine viste rigtig fin form.
De var alle ældede i udtrykket og mange virkedede til at peake nu. De var fyldt med sødme og bløde tanniner.
Der var blandt de mere trænede smagere en vis enighed om at nogle flasker virkede lidt trætte grundet mangel på syre.
Alt i alt var feltet dog stærkt og 1982 viste sig faktisk som en ganske habil årgang med flotte vine.
Resultatet viste også at de fleste vine lå tæt.
Hvis man er interesseret i at se hvilke vine der klarede sig bedst blandt de 15 deltagere kan du hente resultatet HER.
Jeg vil gennemgå en lille håndfuld af de vintage vine vi smagte og undlade nogle.
Stemingen var meget afslappet og mit fokus svingede en del.
Det resulterede både i lidt manglefulde noter og lidt højere karakter end snittet.
Jeg vil dog gerne fremvise mine point til reference efterfulgt af lidt fyldigere noter:
1982 Delaforce VP
90 Point
1982 Churchill’s VP
89 Point
1982 Ferreira VP
91 Point
1982 Ribeiro VP (Dalva)
92 Point
1982 Fonseca Guimaraens VP
92 Point
1982 Croft VP
90 Point
1982 Sandeman VP
89 Point
Niepoort Vintage 1982
Næsen var for mig en smule lukket med strejf af bær og kaffe.
Smagen eksploderer med en lækker sødme.
Jeg fik tørrede mørke bær, Sød lakrids og strejf af kakao.
Midten havde en flot kraftig syre uden ubehagelige spor af alkohol
Slutningen var sød og lækker med vanilje og overmodne kirsebær.
På aftenen gav jeg den 91
Jeg var så heldig at have en sjat tilbage af denne vin og 24 timer efter åbning hænger den bare ligeså fantastisk sammen.
Den er rund, fed og behagelig.
Jeg fristes til at smide 93 point efter den istedet.
Noval vintage 1982
Næsen domineres af hyldebær og rosenblade
Den er for mig lidt lukket og jeg får ikke så meget ud af næsen på den.
Vinen har en fin sødme der dog ikke kammer over i det slikne.
Jeg fornemmer friske kirsebær men også methol og et strejf af tørret frugt.
Syren er stram og der er stadig tanniner tilbage.
Eftersmagen holder fast i syren og er semi lang.
En vin der er frisk i stilen.
Jeg smagte en sjat af denne vin 24 timer efter og jeg fornemmede ingen ændringer i forhold til mine første observationer.
90 point.
Noval Nacional Vintage 1982
Aftenens mysterie.
Næsen skilte sig voldsomt ud ved at være kraftigt domineret af røde bær
Det var aftenens mest spændende næse og den mindede mig om sommer.
Der var noget sur/sødt over duften.
De sur/søde sommerbær fulgte i smagen og man sad med en følelse af at man drak noget der var markant anderledes. Det første ord jeg tænkte på var “atypisk”.
Der var diskussioner omkring hvorvidt flasken måske var forfalsket da den faldt ihvertfald igennem med sin aparte stil.
Jeg har efterfølgende set smagenoter fra andre smagninger og noterne passer ikke overens med den flaske vi smagte.
Vinen i sig selv vandt på den spændende næse og jeg kvitterede på aftenen med 88 point hvilket måske var til den positive side.
Grahams Malvados 1982
Endnu en vin jeg var så heldig at have en rest af.
En flot sødme med mælkechokolade, karamel og tørrede bær.
Jeg fornemmer en parfumeret sødme bagerst på tungen med snert af hyldebær.
Til smagningen havde jeg kritiseret vinen for at være for alkoholpræget i midten men 24 timer efter skinner der blot et snert af tanniner samt en fin syre igennem.
Slutningen er sød med et gentagende parfumeret præg af hyldebær.
Dagen før fik den 88 point, idag ligger jeg på 91 point.
Feist Vintage 1982
En næse præget af brændt karamel og kakao.
En stor sødme med massere af blød karamel.
Jeg fornemmer nærmest noter af drømmekage med kokos og vanilje.
Midten har syre men onde tunger vil sikkert mene at balancen er for meget til det søde.
Eftersmagen slikken men en smule kort.
En sødmefuld portvin der på mange måder tiltaler mig.
Den modnede sødme og den bagte fornemmelse gik fint i spænd for mit vedkommende.
Endnu engang fik jeg lov til at smage en rest 24 timer efter og den performede fortsat fantastisk.
Jeg havde et godt øje til dagen før og det var samme scenarie dagen efter.
Vinen fik 94 point igår men grundet det lidt manglende eftersmag ligger jeg nok mere og vipper mellem 89 og 90. De 94 point var ren begejstring for den indsmigrende sødme.
Ramos pinto Vintage 1982
Aftenes, for mange, uventede overraskelse.
En vin der skilte sig gevaldigt ud ved at se og smage langt mere ungdommeligt end de andre.
Næsen var lukket men havde modne bær og kaffe.
Sødmen var utrolig flot og overvældende med blomme, kirsebærsovs og mælkechokolade
Vinen var utrolig blød og midten indeholdte flot syre og et godt tannisk bid.
Eftersmagen var lang med noter af lyse rosiner og kinderchokolade.
En vin med flot balance!
Jeg har et godt øje til Ramos Pinto og man forstår godt hvorfor når man står ansigt til ansigt med vine som denne.
96 Point.