I den fynske portvinsklub stod der Vintage 1977 på programmet.
Der skulle smages 12 vine og det var ikke hvilken som helst vine.
Det var nemlig de vine som ifølge kritikerne(Roy Hersh, Wine Spectetator..ect)var de bedste i årgangen.
Alle vine var åbnet ca. 3 timer før smagningen og blevet hældt på glas med det samme. Dette var natuligvis for at give vinene de bedste vilkår og mulighed for at vågne op efter deres lange lur i flasken.
Denne fremgangsmåde virkede også til at bære frugt og de forskellige vine virkede åbne og let tilgængelige efter første snuse og smagerunde.
Vinene blev smagt semi blindt, hvilket vil sige at vi kendte til hvilke vine vi skulle drikke men vi kendte ikke rækkefølgen på dem.
Det var i min optik den rigtige måde at smage vine på da man ikke bliver farvet af mærke/hus når man drikker dem.
Vinene bliver bedømt for hvad de er og ikke for hvad de hedder.
Resultatet var lige dele overraskende og bekræftende.
For mig vandt store huse som Taylors og Fonseca.
Denne aften var Niepoort dog min favorit.
Niepoort havde i løbet af 2017 vokset på mig og jeg havde haft mange rigtig gode oplevelser med deres vine i det forgange år.
Grahams skuffede mig lidt og Dow skulle vise sig at være blandt de vine jeg placerede dårligst i feltet.
Min personlige resultatliste så således ud(Alle vine blev bedømt ud fra Parker Skalaen):
1.Niepoort (96 point)
2.Taylors (95 point)
3.Fonseca (93 point)
4.Ferriera (91 point)
5.Warres (90 point)
6.Offley (90 point)
7.Delaforce (90 point)
8.Grahams (89 point)
9.Quinta Do Bomfim (85 point)
11. Quales Harris (85 point)
12.Dows (83 point)
Alt i alt en spændende smagning hvor man kan konkludere at Vintage 1977 gemmer på vine med et højt niveau.
Dervarikke tale om voldsomme vine, men flot ældede og lidt feminine vine med fin kompleksitet.
Ved første gennemsmagning manglede jeg lidt sødme over det meste af feltet men jeg føler dette kom efter vinene fik lov til at åbne mere op. Mine smagsløg skulle måske også lige “tunes ind”
Her til sidst får i mine smagenoter for alle vinene(nogle mere grundige end andre):
Delaforce Vintage 1977
Næsen bar præg af kaffe og røde bær
Kaffen fortsatte i smagen hvor sødmen var domineret af tørrede bær og lidt appelsin.
Syren var fin og kontrolleret
Eftersmagen var behagelig med et strejf af vanilje og sød lakrids.
90 Point
Quinta Do Bomfim Vintage 1977
En vin der adskiller sig fra feltet ved at være meget sjælden.
Den er kun produceret til det Danske marked.
Næsen havde tørrede bær og malt.
I munden havde vinen sødme fra kirsebær.
Midten var, i mine øjne, lidt alkoholpræget.
Eftersmagen var sød men ikke utrolig lang.
Vinen fængede mig ikke 100%
85 Point
Dow Vintage 1977
Næsen var domineret af malt og tørrede bær samt lidt orangeskal
Smagen bar præg af overmodne kirsebær.
Syren virker fint kontrolleret med en lidt kort eftersmag.
Min umiddelbare tanke omkring vinen var at den manglede kompleksitet.
Den virkede for simpel uden de store udfordringer.
83 Point
Ferreira Vintage 1977
Næsen på denne vin skilte sig ud ved at være meget parfumeret.
Den mindede mig om blomster og sød parfume.
Vinen havde en dejlig sødme med overmodne kirsebær.
Midten var fin uden nogen dominerende alkohol.
Eftersmagen havde hyldebær og sød lakrids.
En dejlig ældet vin
91 Point
Grahams Vintage 1977
En lidt lukket næse med læder og kirsebær
Smagen var domineret af appelsin, kirsebær og et præg af rynkeby saft.
Midten havde en okay syre og afslutningen var ikke vildt lang.
Jeg oplevede vinen som rigtig lækker men afslutningen skuffede lidt.
Skuffelsen var også til at få øje på da jeg fandt ud af at denne vin var Grahams 1977.(Grahams er normalt en af mine favoritter)
89 Point
Quales Harris Vintage 1977
En speciel næse fyldt med malt, rygbrød, karamel og smør.
Næsen virkede meget bagt i det.
Den meget bagte fornemmelse gik igen i smagen hvor sødmen mest bestod af tørrede bær
Midten var i fin balance med en okay afslutning der dog igen blev ødelagt af det bagte præg.
Ikke en elendig vin men blot en vin der blev overdøvet af den bagte/maltede bismag
85 Point
Smith-Woodhouse Vintage 1977
En vin der modsat resten af feltet var markant mørkere at se på.
Næsen var lukket med lidt røde bær
Smagen bar præg af massere af kirsebær med en flot syrlig midte.
Der var stadig et tannisk bid i vinen samt en fin eftersmag
En vin der måske scorede ekstra højt fordi den skilte sig ud fra mængden
93 point.
Taylors Vintage 1977
Jeg var så uheldig at sidde ved et bord hvor denne vin havde prop.
Jeg fik smagt den ved et af de andre borde (tusind tak for det!) og det viste sig at være en rigtig potent vin.
Sødmen var fyldt med tørrede bær og karamel.
Syren var kontrolleret og eftersmagen var lang.
Jeg kastede 95 Point efter vinen uden prop.
Warres Vintage 1977
Næsen var lidt lukket men jeg fornemmede røde bær.
Smagen havde massere af moden kirsebær og peber.
Midten havde en flot syre og jeg fornemmede stadig tanniner.
Kirsebærren dominerer også slutningen som var lang og fin.
En blød vin der stadig havde lidt ungdommelighed i sig.
90 point
Fonseca Vintage 1977
Denne vin havde en lukket næse der dog viste tørrede bær.
Vinen smagte dejligt.
Sødmen var overvældende og lækker.
Jeg fik noter af coctailbær, kirsebær og peber
Syren var flot og der var stadig bid fra taninnerne.
Jeg fornemmede jordbær og massere af sød frugt i slutningen.
Kritikere har givet denne vin mellem 93 og 100 Point så mine point.
100 Point er voldsomt men 93 var under blindsmagningen min dom.
93 Point
Niepoort Vintage 1977
Fantastisk næse fyldt med karamel, fudge og smør.
Vinens virkede i næsen helt åben og utrolig tiltrækkende.
Smagen havde også massere af karamel samt kokos.
Sødmen var overvældende og meget tilfredsstilende.
Midten var som den skulle være med fin syre og eftersmagen var meget lang.
Utrolig flot vin der allerede fra starten var min favorit.
Den virkede meget flot ældet og dejlig kompleks.
Imponerende vin jeg heller end gerne ville have i min kælder.
96 Point
Offley Vintage 1977
Aftenens store overraskelse for mange til smagningen.
Offley står som regel i skyggen af de store portvinshuse og anses ikke for at havde produceret de største vine.
Næsen var sød med tørrede bær, pebermynte og sauna
Smagen bar også præg af tørrede bær samt pebermynte.
Syren var fin med et lille bid.
Eftersmagen var lang med hyldebær og overmodne kirsebær
Da jeg ,som den klovn jeg til tider er, havde spildt en del af denne vin i starten af smagningen havde jeg kun halvt så meget vin(takket være en gavmild donation) som resten af feltet.
Dette gjorde at jeg sparede på dråberne.
Måske lidt mere tid med vinen havde fået mig til at give den en højere karakter.
90 Point.
One comment
Jan
oktober 30, 2017 at 4:56 am
Tak for den beskrivelse af de mange vine