Den første lørdag i marts er en speciel dato for dem der elsker portvin.
Denne lørdag bliver der nemlig afholdt den årlige portvinsmesse i Roskilde.
Messen er sammen med portvin på Børsen den største af sin slags i Danmark. Ud over at der bliver smagt en masse portvin så er det også her man får snakket med nørder der deler den samme store passion for portvin. Det føles nærmest som en Star Wars “convention” hvor udklædte nørder er blevet skiftet ud med portvinsflasker og en lidt anden slags nørder.
Det er 3 gang messen afholdes og stemning har aldrig været bedre. Der blev snakket og drukket portvin. Jeg kunne nemt have snakket mere og da der køres 2 runder(hvor man typisk betaler sig ind på den ene) overvejer jeg allerede nu om jeg skal være med til begge runder næste gang.
Niveauet var højere end nogensinde og man kunne virkelig smage flotte vine kvit og frit hvilket jeg tager hatten af for.
Om man er til tawny eller ruby var der faktisk rigtig meget at tage fat på og man blev ikke bare spist af med LBV og 10års tawnies. Der fandtes vintage vine i hobetal og man kunne smage rigtig mange 30 og 40års tawnies.
Ud over dette var der et hensiddes lokale hvor man kunne spise brød med tilhørende olie. Der var ligeledes et ostebord. Selvom jeg elsker ost så nåede jeg desværre ikke at smage på varerne. Der var for meget vin og for mange at snakke med.
Desværre kan man aldrig nå at smage det hele og taktikken var rimelig løs i år. Jeg havde et par ting på listen hjemmefra og ellers lod jeg mig inspirere sammen med min svoger og hans kæreste der var taget med mig til dette mekka.
Arrangørerne skal have stor ros for et velorganiseret arrangement. Det var til at komme til selvom der altid kommer lidt kø ved udstillerne. Det var også flot at se hvor mange der fra de forskellige portvinshuse der havde taget sig tid til at komme til Danmark og møde en masse tørstige danskere. Det må vidne om at Danmark er et land der set med portugisiske øjne tager portvin seriøst.
Jeg vil gennemgå nogle af de vine som jeg smagte og holde mig fra at give point da det er svært når man ikke har mulighed for at sidde i ro og fred med vinene.
Til gengæld vil jeg gerne dele mine tanker og noter omkring nogle af de vine jeg smagte.
Blackett (Tawny med alder)
En af de producenter jeg havde på min liste før jeg kom til messen var Blackett.
Jeg fik også smagt mig igennem deres vine hvilket var af høj kvalitet.
Der er tale om tawny med alder og disse er et blend af vine der, efter eget udsagn, er overvejende ældre end det angivne gennemsnit.
Blackett 20års tawny
Næsen afslørede Citron, rosin,petrolium og lidt støv.
Vinen havde en behagelig sødme med noter af krydderkage og rosin efterfulgt af citrus.
Vinen sluttede af med noter af rosiner og vanilje. Sødmen hang i munden længe efter den sidste dråbe var drukket.
En vin hvor syren måske er en kende for dominerende og sødmen ikke fik lov til at træde nok frem i starten.
Slutningen var dog dejlig sød.
En Meget krydret og frisk vin.
En rigtig fin 20års tawny.
Blackett 30års tawny
Jeg var gladest deres 30års tawny og denne havde en utrolig flot balance mellem sødme og syre.
Næsen var eksplosiv med petrolium, citron, fad og farin
Når man smagte på vinen blev man mødt af en dejlig slikken sødme der blev afløst af en utrolig kraftig citrusagtig syre.
Vinen var medium fed og eftersmagen var nærmest uendelig og præget af vanilje.
En frisk og levende vin.
Den hang utrolig flot sammen!
En potent 30års Tawny der ledte tankerne hen imod Kopke 40års samt Krohns 30års tawny.
Jeg tænker ikke de 94 point som Roy Hersh angiveligt skulle have givet den er helt forkert.
Smagt hos Pass The Port
Quinta do Mourao “Sao Leonardo” 60 års white
En meget speciel vin som skulle købes på glas(200kr glasset).
Jeg nåede faktisk ikke at købe et glas og jeg fortryder den dag idag.
Jeg var så heldig at min svoger samt en anden venlig sjæl tilbød mig en smagsprøve og her var der tale om gyldne dråber med en helt unik smag.
Smagen var eksplosiv og nærmest juleagtig med kardemomme, Anis, tørrede frugter og gran.
Jeg nåede ikke at lave noter på vinen men husker den som mere kompleks end beskrevet. Det er en vin jeg håber jeg kan få æren af at smage ved en anden lejlighed.
Jeg har før smagt gamle hvide portvin og jeg synes tit stilen har været tør. Denne 60års tawny var alt andet end tør. Den var sprællevende, lækker og utrolig kompleks.
Smagt hos Pass The Port
Bulas 40 års tawny
En vin der skilte sig ud ved at være meget slikken og sukkerdrevet.
Den mindede mig på mange måder om den stil som Quinta Do Javali kører med deres serie af tawny med alder.
Næsten var kraftig med menthol, dild og citrus.
Smagen var uhyre koncentreret med tørret aprikos, farin og coctailbær.
Midten havde en fin men lidt afdæmpet syre der nærmest blev tvunget tilbage af den dominerende sødme.
Afslutningen var utrolig sød og lang.
En ekstrem vin i kraft af den store sødme.
Onde tunger vil måske kalde den lidt gumpetung på grund af sødme/syre balancen, men jeg synes den var sjov at drikke og absolut anbefalsesværdig.
Smagt hos drikportvin.dk
Taylors 1997
En dejlig frisk vin fra herrens år 1997.
Jeg har smagt den del vine fra 1997 og jeg føler at niveauet er højt i denne årgang.
Mange af vinene er lækre og tilgængelige på nuværende tidspunkt og det er spændende hvordan de opfører sig når vi når til 2027.
Næsen var præget af kærnemælk, hyldebær, lakrids og menthol.
Smagen var sød med hyldebær og kirsebær.
Midten havde fin syre og afslutningen var lang og domineret af sød lakrids.
En virkelig lækker vin.
Smagt hos Amka
Dow’s Quinta da Senhora da Ribeira vintage 1998

Jeg hoppede dirkete fra Taylors 1997 over til Dow 1998.
Her er tale om en single quinta vin men det afholdte den ikke fra at være eksplosiv.
Næsen var voldsom med solbær og mint.
Smagen var kraftig og domineredet af både solbær, kirsebær og peber.
Eftersmagen var lang og midten var flot.
En meget vellykket vin der virkede meget ungdommelig.
Smagt hos The Wine Company
Grahams Vintage 2000
En vin der med sine 17 år måske havde smidt lidt af ungdommeligheden.
Næsen var kraftig med hyldebær og smagen bar også præg af hyldebær samt kirsebær.
Midten var kraftig med sød lakrids.
Eftersmagen var lang og sød
Tanninerne var voldsomme og vidner om at denne vin ville have godt af mange år endnu.
Den føltes lidt lukket med manglende kompleksitet.
En vin der med sikkerhed vil folde sig ud med tiden.
Smagt hos H.J Hansen
Og så lidt om nogle af de udstillere jeg smagte hos men ikke lavede noter på
www.vintageportvin.dk havde et fuldstændig vanvittigt lineup af (du gættede det) Vintage portvin med!.
Jeg fik smagt Smith Woodhouse 1985(som er et dejligt glas) samt Gould Campbell 1982.
Der var rigtig meget at gå i dybden med.
https://www.kjaersommerfeldt.dk overraskede postivt denne gang og havde nogle spændende flasker med fra Warres. jeg fik smagt Warres 1985 og der var mulighed for at smage andre ældre vine.
Under de tidligere messer føler jeg at de har været lidt tilbageholden med udvalget men det var der lavet om på denne her gang.
AC Vine have Quita Do Javali med i år og man kunne købe sig til en smagsprøve af deres kommende 40års Tawny. Jeg nåede ikke at købe et glas men jeg er sikker på den har været spændende. Jeg synes stadig Quita Do Javali laver en fin serie Tawny med alder. De fokuserer dog på sødmen så man skal have en sød tand.
Ud over dette kunne man kvit og frit smage deres helt nye Vintage 2015.
Til sidst kommer der her nogle blandede billeder:
One comment
Jan
marts 23, 2017 at 2:54 pm
At du kan nævne dild i Bulas 40 års kommer bag på mig det forstår jeg slet ikke