På en regnfuld lørdag gik turen til Roskilde.
Scandic Hotel lagde lokaler til årets portvinsmesse i Roskilde. Det er andet år Portvinsmessen løber af stablen og havde det første år til huse på Prindsen i Roskilde.
Prindsens lokaler var flotte og imponerende, men da hotellet pludselig lukkede blev arrangementet flyttet.
Efter en 15 minutters gang fra Roskilde station ankom jeg og mine medrejsende til Scandic. Lokalet var ikke ligeså imponerende som på prindsen, heldigvis var stemningen i top og vinen var god. Det er en fantastisk oplevelse at deltage i en messe hvor man tydeligt fornemmer passionen for Portvin og man kan få lov til at dyrke ens interesse intensivt i 2 timer.
Kl 13:00 blev dørene åbnet for den tidlige smagning som jeg havde købt mig ind på.
Ligesom sidste år var der massere af udstillere der havde taget et flot udvalg af deres vine med.
Der var også et imponerende opbud af repræsentanter fra de forskellige huse blandet andet Alvaro Van Zeller (Maynards og Van Zellers) og Gustavo Devesas(Dow’s) samt mange andre.
Jeg er personligt meget glad for den 30års tawny som Quinta Do Javali producerer og manden bag(António Mendes) fik da også et par venlige ord med på vejen omkring hans vin.
Det er spændende at alle disse mennesker, som står bag de vine som vi går så meget op i, har taget turen til Danmark.
Alt i alt var det spændende 2 timer hvor jeg fik smagt på en masse dejlige portvine.
Mit fokus endte med at blive Tawny portvine, nærmere bestemt tawny med alder(10,20,30,40års).
Der blev dog også smagt på Vintage og LBV portvine hvor især de unge Vintage portvine som regel er en sjov oplevelse med deres koncentrerede sødme og voldsomme tanniner.
Det er umuligt at prøvesmage alle portvine ved alle udstillerne på de 2 timer der er til rådighed, så et fokus er en meget god ide.
Hos nogle udstillere kunne man endda smage portvine fra 1975(Dow 1975 hos http://thewinecompany.dk) samt 1977 (Quales Harris hos http://www.vintageportvin.dk ). Jeg havde formentlig været bedre tjent med at smage Gould Campbell 1985 som kunne smages ved samme bod som Quales Harris 1977. Her er nemlig tale om et rigtig godt glas hvor Quales Harris 1977 skuffede en anelse. Det skal siges at der var del bundfald i glasset, som måske var med til at ødelægge oplevelsen.
Et mindre kritikpunkt var at jeg flere gange oplevede bundfald i de vintageportvine jeg fik i glasset. Man har rigtig travlt som udstiller når det går løs, men en rigtig dekantering ville have givet et bedre indtryk af vinen. Mange blev åbnet og skænket med rolig hånd uden dekantering.
Alt i alt et fantastisk arrangement hvor det er tydeligt at folkene bag brænder for portvin. Vi er oppe på samme niveau som Portvin på Børsen, men jeg vil vove den påstand at Portvinsmessen er et hyggeligere og sjovere arrangement(Set fra eget perspektiv naturligvis). Selvom der også var mange til Portvinsmessen så var det alligevel nemmere at komme til bordene og snakke med de forskellige udstillere. Det synes jeg var mere vanskeligt på Børsen sidste gang.
Jeg venter med spænding på næste års dato og regner stærkt med at vende tilbage.
Det er svært at lave grundige smagenoter til sådanne et arrangement da man drikker utrolig meget på kort tid.
Til gengæld får man et godt indtryk af mange forskellige vine og man finder sine favoritter.
Jeg vil slutteligt skrive lidt om nogle af de vine jeg smagte. Her er der tale om nogle vejledende noter som måske ikke beskriver de forskellige vine så grundigt og raffineret.
Der blev smagt mere end beskrevet her, men det er min personlige liste over favoritterne blandt dem jeg smagte.
Dalva Colhetia 1982
Stilen er frisk med fokus på syren.
Først rammes man af sødme som hurtigt skifter over i en citrusagtig syre der dog afløses af en lang og behagelig slutning. Et dejligt glas portvin som jeg også købte mig en flaske af.
smagt hos http://vinmonopolet.dk
Quinta Do Javali 10,20,30
Som nævnt tidligere er jeg stor fan af Quinta Do Javali 30 year old tawny og sammen med de yngre udgaver af selvsamme er der tale om et stærkt lineup.
Fokus ligger på en stor sødme efterfulgt af en behagelig syre der runder oplevelsen af.
Syren er ikke så kraftig som f.eks. Dalva 1982 og andre serier af tawny med alder, men stilen er blød. Der er dog en spændende krydret undertone.
Vinen bliver gradvist federe og mere koncenteret hvor 20års udgaven måske er det bedste køb i forhold til prisen.
30års udgaven er dog stadig kongen og lakerer munden med puddersukker og blid syre. Den gør rent bord når den smages sammen med lillebror 10 og 20års.
En utrolig harmonisk serie Tawny med alder som måske vil være for sød for nogle, her er virkelig tale om “slik på flaske”.
Winemaker António Mendes sagde også visionen med serien var at skabe en stil som man kan genkende og huske, hvilket jeg synes er lykkedes godt.
Vinen er korket med en almindelig prop da vinen kan lagres i længere tid.
Om man får noget ud af det kan være et spørgsmål om religion (nogle mener ikke tawny vinder noget ved at ligge i mange år andre gør).
Da jeg på nuværende tidspunkt stadig har en 30års på lager bestilte jeg istedet 20års Tawnien.
Smagt hos http://scvinimport.dk / http://passtheport.dk
Vasques de Carvalho 20års og 30års Tawny
Ud over at have nogle utrolig flotte flasker er der her tale om en serie dyre tawny hvor blendet skulle indeholde vin af høj kvalitet og meget alder. Winemaker hedder Jamie Costa og har tidligere arbejdet hos Burmester. Han har også tidligere blevet kåret til årets winemaker.
Begge vine jeg smagte viste stor kompleksitet og havde god syre og sødme.
Hvor serien fra Qunita Do Javali er meget bløde og runde var der her en mere krydderet oplevelse. Vinene fra Javali havde også en krydret tone, men den var mere udpræget her.
Som det er tilfældet med alle de vine jeg smagte til messen så fortjener serien meget mere tid og ro før man kan danne sig det fulde indtryk.
Jeg ville gerne have haft mere tid til at udforske disse to vine da jeg synes begge vine var interessante og virkede komplekse. Med andre ord kunne jeg smage en masse som mine forvirrede smagsløg ikke kunne præcisere
Smagt hos http://scvinimport.dk / http://passtheport.dk
O-Port Unidade MMXII Vintage Port
En vintageportvin der ikke er helt som de andre. Vinens historie er nemlig helt speciel.
Jeg tillader mig at citere Portvinsmessens egen ord omkring denne vin:
I 2013 donerede 25 portvinsproducenter hver 750 kg. af deres bedste druer til produktionen af en unik Vintage Port, som kun produceres denne ene gang.
Vinen kommer fra stokke med en gennemsnitsalder på 35,48 år, og er fodtrådt i Niepoorts lager af en VIP fra hvert af de 25 deltagende huse. Der blev til lejligheden sammensat et “dream-team” af ønologer / winemakers fra nogle af husene. Resultatet af projektet er en helt særlig vintage port, hvor der kun er produceret 5.000 flasker !
Formålet med projektet har været at indsamle penge til velgøren-hedsorganisationen Bagos d’Ouro, som hjælper børn og unge med særlige behov i Douro dalen.
Vinen er stadig meget ung og smagsoplevelsen bar naturligvis præg af dette.
Kraftig sødme i form af kirsebær og solbær ramte mig, efterfulgt af nogle voldsomme tanniner. Vinens overdøvende saft og kraft vidner om en vin der skal gemmes og nydes senere. Den er som mange andre unge vintageportvine sjov at smage, men vinen har ikke “fundet sig selv” endnu. Jeg tænker den ville være sjov at følge.
Kan bestilles via http://www.portvinsmessen.dk hvis der stadig er flasker tilbage
Dow’s LBV 2011
Efter Dow’s Vintage 2011 vandt prisen som årets vin 2014 måtte man lige smage lillebror.
Alle de bedste druer røg til vindervinen men der er absolut smag og kraft i LBV 2011.
Jeg tænker en fin portvin til hverdag. Umiddelbart virkede den voldsom og en anelse kluntet men tænker en masse ilt måske ville runden den lidt af. Her er ihvertfald tale om en “Vintage junior” som var sjov at smage.
smagt hos http://thewinecompany.dk/
Jeg vil slutte af med lidt flere stemningsbilleder.
Da jeg havde travlt med at smage tog jeg først billeder til sidst. Derfor er vin og borde heller ikke så rene og pæne. Der er knald på, så vinen bliver spildt og flaskerne blive taget op og lagt tilbage igen mange gange. Derfor er billederne i mit blogindlæg også af “krigshærgede” borde og vinflasker.
Hvis du er blevet interesseret i portvinsmessen kan du besøge deres hjemmeside: www.portvinsmessen.dk
og deres Facebook side: www.facebook.com/portvinsmessen
2 comments
peter skov
marts 7, 2016 at 3:09 pm
Tak for et flot og inspirerende indlæg.
Nikolaj Grundtvig
marts 7, 2016 at 3:35 pm
Mange tak! og tak for en god smagsoplevelse